Category Archives: tillbaka

Min tid i Malmö kom tillbaka

Jag var tillbaka i Malmö, i lägenheten på Kungsvägen som jag och Emma delade. Jag hade kvar nyckeln, så jag tog bakdörren in, öppnade dörren som gick direkt in i köket och hörde att det var någon i badrummet. Jag kikade in i vardagsrummet och både den blå soffan och den röda var borta, istället stod det en konstig brun soffa med hög rygg alldeles med fönstret ut mot gatan. Från vad som var Emma rum kommer en kille, hejar och säger att han förstår att det är jag. Från badrummet kommer sedan Malin och hennes pojkvän och säger välkommen. Emma och jag kramas och sedan så går jag husesyn. Jag går aldrig in i mitt rum dock. Dörren dit var stängd och jag kände aldrig någon längtan efter att öppna den.

När jag tittar ut genom det stora fönstret så ser jag att man har målat om fasaden mittemot. Nu är den orange och grön, påminner lite om husen i Berlin, fast med 70-talsstuk. När jag går ut i snön och vintern för att handla så ser jag när jag hänger upp min jacka att bredvid mig hänger en annan jacka med en liten plastficka på armen. I plastfickan finns ett litet kort på hjärnspöket. Jag inser att han bor alldeles under mig.

När jag gått ut ur lägenheten är jag tillbaka i min gamla hemstad och jag är i en lägenhet som jag varit i förut. Han som tog med mig och bowlade är inte hemma, så jag skyndar mig att rafsa ihop alla mina saker innan han kommer från jobbet. När jag står utanför hans dörr kan jag se rakt in i hans vardagsrum genom ett fönster bredvid dörren. Han har likadan fåtölj som jag har.

Jag går och handlar, kånkar varor i uppförsbacke, fortfarande här hemma, fast i närheten av min första lägenhet, den som jag och Emma delade. Det går tungt och hur jag än försöker få mina ben att gå fortare så känns det som att gå i sirap. Plötsligt hör jag hans röst bakom ett plank. Han ser mig, jag tittar bara framåt, låtsas inte om. Han startar sin bil, säger åt mig att jag får skjuts. Han skjutsar mig någonstans, säger att han är ledsen över att inte ha hört av sig. Kramar om mig hårt och ber mig göra sig och sina väninnor sällskap vid ett bord för lite fika. Jag sätter mig ned en stund, lämnar sedan bordet, öppnar en dörr och är sedan tillbaka i lägenheten i Malmö. Små svarta tv-apparater fyller ena väggen och alla visar olika program. Hjärnspöket bor under mig och vi går allihopa och bowlar. Han verkar inse vilken otrolig människa jag är och när den ena av Emmas vänner säger att jag ska läsa juridik och det är därför jag är nere i Malmö, då blir han imponerad och vill ligga med mig. Jag säger att det inte är ett alternativ, ler och lämnar honom.